Történet - Táncos élet a Schönherzben

A Schönherz Kollégiumban a 2008-as felújítás előtt virágzott a táncos élet. Kéthetente keddenként felváltva két kör is rendezett társastáncos bulikat: a Rongyláb Party és a Táncklub. Ám az egy év alatt, amíg a kollégisták átmenetileg a Terminus Kollégiumban laktak - és a visszaköltözés után is egy évig - bajos volt a bulirendezés. Ezalatt sok körtag végzett az egyetemmel, albérletbe költözött, így megfogyatkozott mindkét rendezőgárda. Ezért már a visszaköltözés után összefogtak, hogy együtt - később egy új kört, a Parkett Klubot megalapítva - keltsék újra életre a társastáncos rendezvényeket a Schönherzben.

Elődeink - avagy társastánc a Régi Schönherzben

A Rongyláb Klub logója

A Rongyláb Klub rendezvényei jófajta jampis bulik voltak. Boogie-woogie és rock & roll szólt, és sokszor neves rock & roll együttesek - pl. a Madarak - játszották a talpalávalót a táncosoknak. Igazi csemegét nyújtottak ezzel a budapesti boogie-woogie-s és rock & rollos közösségnek. Szinte nem volt köztük olyan, aki ne járt, vagy legalább hallott volna a "Schöniről", ahogy ők nevezték a kollégium után a Rongyláb partikat.

A Táncklub logója

A Táncklub bulijain ezzel szemben teljes volt a zenei változatosság. Mivel a legtöbb tánciskolában ekkor a standard és latin társastáncokat oktatták, ezért e táncok zenéi szóltak - fűszerezve az aktuális trendnek megfelelően rock & rollal, boogie-val, salsával. A Táncklubos esteken minden alkalommal volt táncoktatás, amikor bele lehetett kóstolni különböző olyan éppen felkapott táncokba mint a salsa vagy a bachata, de néha olyan egzotikumokba is, mint a country vagy a skót, bajor és ír táncok vagy a hastánc.

Rongyláb buli a "Schöniben":

Táncklub kiköltöző buli és öregvacsi:

 

  Videó a Summer Dance Party-ról:

 

2008-2010 - Visszaköltözés a felújítás után

A 2008-as visszaköltözés után nehéz feladat volt bulit rendezni a Schönherzben. Ezt az akkori, kb. 125 fős tűzvédelmi létszámkorlátnak is köszönhettük, illetve a rendezőgárda megfogyatkozásának is. Amikor a kollégiumi vezetésnek sikerült elérni a korlát megemelését, akkor már volt lehetőség próbálkozni, de a steril, szürke falú, visszhangzó nagyteremben annyira nem voltak adottak az igazi bulikörülmények.

A 2010-es tavaszi félévben egy négyalkalmas bulisorozat részeként egy nagy társastáncos buli került megrendezésre a Schönherzben, Summer Dance Party néven, mely több mint 200 vendéget számlált. Ez nagy sikernek számított akkor. Ez mutatta, hogy van értelme, van jövője a táncos köröknek, és talán erőt és lendületet is adott a csapatnak a folytatáshoz.

2010 - Megszületik a Parkett Klub

A Parkett Klub logója

Ugyanebben az évben - 2010-ben - jött az ötlet, hogy új névvel induljon el az immár végleg egyesült kör. És így lett a Parkett Klub! Szépen lassan beindultak újra a rendszeres bulik és tánctanfolyamok a Házban, elkezdtünk új körtagokra "vadászni" a kollégisták között, hogy a sok teendőre több emberünk legyen. Logót, honlapot készítettünk, új színes plakátokat, névjegyeket, és még sorolhatnám. Rengeteget dolgoztunk rajta, hogy fejlesszük a bulikat, hogy jobban tetsszenek a közönségnek.

Parkett Klub Salsa Plakát 2010-bőlParkett Klub Salsa Plakát 2010-bőlParkett Klub Salsa Plakát 2011-bőlParkett Klub Salsa Plakát 2011-bőlParkett Klub Salsa Plakát 2012-bőlParkett Klub Salsa Plakát 2012-ből

Új táncok a Parkett Klubban

A Rock & Roll és Koktél - ma Kavalkád - bulik mellett 2010 őszén megrendeztük az első két Salsa bulinkat, melyek nagy sikernek örvendtek, így azóta is szerepelnek a programban. Fél-egy évvel ezután pedig jött az ötlet, hogy a Modern társastáncok irányába is nyissunk: így került megrendezésre az első nagysikerű Parkett Klub Modern Party a west coast swing és a ceroc kedvelőinek örömére.

West Coast Swing táncosok a Parkett KlubbanSalsa táncosok a Parktt KlubbanCeroc táncosok a Parkett Klubban

A nagytermek felújítása, fejlesztése

2010 és 2012 között kollégiumi vezetésnek sikerült megkezdenie a nagytermek fejlesztését, felszerelését. Színesre festették a falakat, ezzel fiatalosabbá, hangulatosabbá tették a termeket, hangszigetelést alakítottak ki, javítottak az akusztikán, fénytechnikát építettek be, plazmatévéket szereltek fel, ventillátorokkal javították a szellőzést, új bútorokat szereztek be, a régieket felújították, kialakították a DJ pultot és bárpultot, mely azóta üzemel a schönherzes bulikon. Ezek a fejlesztések nagyon sokat segítettek nekünk, és sokat adnak a bulik hangulatához.

A&lt;br /&gt;<br />
tánctér és a háttérben a pultA&lt;br /&gt;<br />
tánctér és a háttérben a pultA&lt;br /&gt;<br />
tánctér és a háttérben a pult

Betyárkodás

Egy hirtelen gondolattól vezérelve 2013 januárjában úgy döntöttünk, hogy visszanyúlva népi gyökereinkhez magyar néptáncos bulit - táncházat fogunk rendezni. Az első Betyár Party-t a jubileumi 30. Parkett Klub bulira időzítettük, ezzel méltón megünnepelve a nemes alkalmat. A nagy sikeren és a közönség lelkesedésén felbuzdulva pedig úgy döntöttünk, hogy felvesszük az állandó programba. Ősszel másodszor is nagy sikerrel rendeztük meg  a Betyár Party-t.

A Parkett Klub mint közösség

A körtagok újoncként érkeznek, próbákat tesznek, míg taggá válnak, majd együtt rendezik a bulikat, segítik egymást, néha civakodnak, de kibékülnek, közös a bánatuk és közös az örömük. Aztán a körtagok az egyetem végeztével elbúcsúznak, majd olykor-olykor visszajárnak a bulikra, eljönnek az öregtalálkozókra. Ilyenkor mindig felélednek a közös élmények - egy-egy emlékezetes buli, a kirándulások, a bulik után sokszor hajnalig tartó vacsorák... A közös gyökerek, a közös emlékek összekötnek minket.

 

Parkett Klub rendezők az öregvacsinParkett Klub rendezők az öregvacsinParkett Klub rendezők az öregvacsin

Parkett Klub a jövőben

Körtagok jönnek, és körtagok mennek, újabb és újabb tervek születnek, valósulnak meg, de csapat célja nem változik: szeretnénk a többi egyetemistának és a társastáncok kedvelőinek színes és igényes tánctanulási és szórakozási lehetőséget nyújtani, és ezzel minél több emberhez eljuttatni a tánc üzenetét.

Hozzászólások