West Coast Swing

A west coast swing az Egyesült Államok nyugati partvidékének kedvenc társastánca, mely az elmúlt években robbanásszerűen hódít, és válik egyre népszerűbbé a világ többi országában is. Sokszínű, rugalmas tánc, mely sokféle zenére – köztük napjaink rádióslágereire is – táncolható. Mivel a kreatív improvizációra épül, így mindenki saját egyénisége szerint táncolhatja, nem szükséges koreográfiákat megtanulni táncolásához. Különleges jellemzője az elegáns és folyamatos elasztikus mozgás, mely olyan érzést kelt a nézőben, mintha siklanának a parketten a táncosok.

West Coast Swing táncosokWest Coast Swing táncosok

Milyen zenére lehet táncolni?

A west coast swinget táncolni gyakorlatilag bármilyen nem túl gyors (80-135 percenkénti leütés), egyenletes, 4/4-es ütemű zenére lehet: szokták táncolni lassabb swingre, illetve blues-ra, funky-ra, R&B-re, hip-hop-ra, disco-ra, cha-cha-chára, de a mai modern popzenei kínálat nagy részére is táncolható.

West Coast Swing táncosokWest Coast Swing táncosok

A tánc eredete

A swing zene és a hozzá tartozó tánc, a lindy hop születése óta már közel száz év eltelt. Fénykorát a big band-ek korában, az 1930-as, ’40-es években élte: az Egyesült Államokban ez volt a II. Világháború és a győzelem zenéje illetve tánca. Azóta közel félszáz swing táncstílust írtak le. Nagy részüket (lindy hop, jive, boogie-woogie, balboa, east- és west coast swing stb.) ma is művelik, ami tükrözi a tánc sokszínűségét, gazdagságát.

Egy ’30-as évekbeli New York-i táncos, Dean Collins a lindy hop harlemi Savoy Ballroom-ban táncolt változatának saját értelmezését Hollywood-ba költözve vitte magával. A kaliforniai táncosoknak nagyon megtetszett Dean sajátos stílusa, ezért elkezdte nekik tanítani. Ekkoriban kezdtek el kialakulni a két partvidék különböző swing zenére táncolt stílusaira az east coast és west coast gyűjtőnevek. Collins stílusa csak egy volt a west coast swing stílusok közül.

Mivel sok filmben kapott szerepet, Dean stílusának népszerűsége egyre fokozódott, és új néven kezdték emlegetni: Hollywood Style. Egyes feltételezések szerint a mozi miatt alakult ki az is, hogy vonalon (slot-on) táncolják a táncot, mivel így nem a táncosok hátát kell néznie a nézőnek. A Hollywood Style lassabb zenére táncolt változata kapta a sophisticated swing, majd később a west coast swing elnevezést.

1989-ben Kalifornia állam hivatalos táncává nyilvánították. Az évek, évtizedek során sok elemet átvett más aktuálisan divatos táncokból - köztük a latin versenytáncokból is. Gyökereit megtartva napjainkban is folyamatosan fejlődik. 2006-ban népszerűségének nagy lökést adott Benji Schwimmer profi west coast swing táncos azzal, hogy megnyerte a So You Think You Can Dance tehetségkutató műsort.

West Coast Swing táncosokWest Coast Swing táncosok

Miért Neked való?

A west coast swing egy a modern kor zenei világához alkalmazkodó, napjainkban is fejlődő tánc, mely sok szabadságot hagy, így egyedien, saját egyéniséged, hangulatod szerint, kreatívan táncolhatod. Itt nem koreográfiát táncolsz, hanem az adott pillanatban, az adott partnerrel, az adott zenére táncoltok, együtt: a férfi vezet, a nő követ, az alapot a tanult figurakészletet adja, melyet a közös improvizáció tesz minden alkalommal egyedivé.

West Coast Swing táncosokWest Coast Swing táncosok

És mi történt a Keleti parton?

A west coast swinggel ellentétben az east coast swingről alig lehet találni írásos emléket, leírást, valószínűleg azért, mert a szó eredetileg gyűjtőfogalom volt, a lindy hop-ot értették rajta, és így akarták megkülönböztetni Dean Collins west coast stílusától. A lindy hop sosem ismerték el a fehérek táncszövetségei, ezért csak „álnéven” kerülhetett be a táncklubokba. Így lett konkrét tánc az east coast swing elnevezésből. Az azóta eltelt idő alatt saját fejlődésen ment keresztül a tánc, és egyre jobban elkülönült a többi swing tánctól.

Forrás és bővebb információ

westcoastswing.hu,
rockandroll.info.hu, wcsdance.hu, Wikipedia.com, Katz Corner - The Sydney Swing Katz Blog: West Coast Swing History, Jitterbug History, Lindy Hop History, East Coast Swing History

Írta: Lulich Emese

Mi az a Jack & Jill?

A legtöbb swing táncból, így a west coast swing-ből is szokás úgynevezett Jack & Jill versenyeket rendezni, melynek lényege, hogy sorsolt partnerrel kell véletlenszerű zenére kreatívan alkotni valamit, ami tetszik a közönségnek. Ezzel mérik le az improvizációs készséget. Nagyon jó móka és kihívás egy ilyen verseny a táncosoknak, de nézőként is fergeteges élményt tud nyújtani.

Videó egy Jack & Jill versenyről:

Hozzászólások