Latin társastáncok

A klasszikus báltermi táncok két csoportra oszthatóak. A standard és a latin-amerikai táncokra. Az utóbbiak közé sorolható a samba, a rumba, a jive, a cha-cha-chá és a paso doble.

Rumba

Az összes latin amerikai tánc alapja. Kubai eredetű, lassú, zenéje 8/8-os, mely arról, szól, hogy a nő próbálja elcsábítani a férfit, de a férfi ellenáll. Ebből fakad a tánc szenvedélyes, romantikus hangulata.

Cha-cha-chá

A cha-cha-chá (ejtsd: csa-csa-csa) a rumba “gyorsított verziója”, zenéje 4/4-es. Mesterséges tánc, mert ismerjük a megalkotóját. A rumba lassú lépését egy sasszéra cserélik. Hangulata bohókás, játékos. Világos ritmusú, virtuóz és variációkban gazdag, egyszóval igazi buli tánc, amit még egy mai szórakozó helyen is be lehet mutatni.

Jive

A jive (ejtsd: dzsájf) rock and roll és swing alapokra épít, így 4/4-es zenére táncolják. Zenéi és lépései is gyorsak és pörgősek. Európába, a második világháború alatt az amerikai katonák hozták, és tették népszerűvé.

Samba

A fekete rabszolgák által Amerikába hozott és a spanyol, európai mozgáskultúra összeolvadásából keletkezett tánc. Ritmusa 8/8-os, jellegzetessége a bounce-nak nevezett mozgás, mely lüktető, hullámzó jelleget kölcsönöz a táncosnak. Mégis inkább mindenki a riói karneválok elmaradhatatlan táncaként ismeri.

Paso doble

A paso doble (ejtsd: pászó doblé) az egyetlen a latin versenytáncok között, amely nem Amerikából eredeztethető. Hazája Spanyolország, és az ott kialakult flamenco. A paso dobléban a férfiak úgy vezetik a nőket, mintha torreádorok lennének, a nő pedig a lepel szerepét alakítja. Ebből fakad temperamentumos, erélyes jellege is.

Hozzászólások