Kubai Salsa

Salsa táncosok

A salsa egy világszerte elterjedt társastánc neve, mely az utcai latin táncokhoz sorolható. A név közvetlen jelentése fűszeres szósz, melyet eredetileg a kubai zenék elnevezéseként használtak, de elterjedten használják a tánc jelölésére. Sokféle fajtája létezik ma. Ilyen például a kubai, Puerto Rico-i, kolumbiai, de vannak vonalon táncolt változatai is, mint a Los Angeles-i és a New York-i stílus.

Salsa táncosokSalsa táncosok

A ma ismert kubai salsa stílus figuraanyag lényegében néhány közkedvelt floridai salsaiskola gyűjtése, illetve annak továbbfejlesztése. A kubai salsára jellemző a természetesség, a vidámság, az egyszerű ritmus. A pár mozgása folyamatosan körkörös, táncirányok nélkül, amit az olykor a felismerhetetlenségig bonyolított, virtuóz kézmozdulatok, és az afro testmozgás díszít.

Salsa táncosokSalsa táncosok

A kubai salsát szokták körtáncban táncolni, melyet spanyolul Rueda de casino-nak hívnak. Ilyenkor van egy vezető (leader), aki mindig bemondja, hogy milyen figurát táncol a csapat. Vannak csak ruedában táncolható figurák is. Létezik kiesős játék formája is a körtáncnak.

Salsa táncosokSalsa táncosok

Salsa táncosokSalsa táncosok

Seo Fernandez (CUB) és Alessia Cornacchia (ITA) bemutatják a haladó workshop anyagát Münchenben

Lamboni Anna és Alexis Fernandez fellépése a hazai Copa de la Salsa versenyen

Hozzászólások