Boogie-Woogie

A boogie-woogie (magyarosan bugi-vugi) szó egyrészt egy az 1920-as és ’30-as évekből származó, zongorán alapuló zenei irányzatot jelöl, másrészt egy később kialakult, alapvetően swing alapokon nyugvó könnyed, játékos, de dinamikus improvizatív táncot, mely táncolható koncerteken, házibuliban, táncos bulikban, akár lassú, akár gyors tempójú zenére is. Nevezhetjük „a modern idők rock & rolljának”. Bármely korosztályba is tartozol, a boogie-woogie-ban megtalálhatod a mozgás, a zene, a tánc örömét, az önfeledt kikapcsolódást és a jó társaságot.

Boogie-woogie-zó párBoogie-woogie-zó pár

Milyen zenére lehet táncolni?

Bár swing tánc jellegéből adódóan inkább rock & roll, zongorás boogie-woogie és retro-swing (Brian Setzer, Cherry Poppin’ Ladies, Mitch Woods) zenére illik, de más 4/4-es zenére is táncolható. A lassabb zenék 112-128 BPM (percenkénti leütés) közöttiek, a gyorsabbak elérhetik a 192-208 BPM-et is.

Az eredeti ’20-as, ’30-as évekbeli boogie-woogie zene csak és kizárólag jellegzetes, ritmikusan lüktető zongorajátékból állt, melyet egy, később pedig már akár három zongorán játszottak egyszerre. Ehhez csatlakozott később a gitár és a big band. A korszak egyik boogie-zongoristája a zenéjéről szólva így fogalmazott:

Amikor valaki hallgatja a muzsikámat, maga előtt kell, hogy lássa, amint a táncparketten a hátsójukat riszáló pipik izgatják a férfiakat. Különben nem értettek meg semmit a zenéből.

Boogie-woogiet táncoló párBoogie-woogie-zó pár

A tánc eredete

A swing zene és a hozzá tartozó tánc, a lindy hop születése óta már közel száz év eltelt. Fénykorát a big band-ek korában, az 1930-as, ’40-es években élte: az Egyesült Államokban ez volt a II. Világháború és a győzelem zenéje illetve tánca. Azóta közel félszáz swing táncstílust írtak le. Nagy részüket (lindy hop, jive, boogie-woogie, balboa, east- és west coast swing stb.) ma is művelik, ami tükrözi a tánc sokszínűségét, gazdagságát.

A boogie-woogie az 1950-es években a rock & roll zene elterjedésével vált népszerűvé Európában. Az Egyesült Államokban nevezik néha a swing európai stílusának, változatának is, ugyanis a stílust, és a hozzá tartozó oktatási módszert német tánctanárok fejlesztették ki a swing táncokból táplálkozva. Németországból hazánkba a ’90-es évek elején hozták az akkori táncosok.

Boogie-woogiet táncoló párBoogie-woogie-zó pár

Miért Neked való?

A boogie-woogie-nak – swing tánc lévén – egyik legfontosabb jellemzője: a szabad vezetés, és az improvizáció. Akik boogie-t táncolnak – a versenytáncosokkal ellentétben – nem koreográfiát táncolnak, hanem a zene lüktetését, váltásait, hangulatát igyekeznek visszaadni, miközben saját egyéniségüket is beleviszik a táncukba. Boogie-t táncolva Te is megtalálhatod a saját stílusodat, és a házibulikon, a koncerteken a parkett ördöge lehetsz.

Boogie-woogie-zó párBoogie-woogie-zó pár

Forrás és bővebb információ

rockandroll.info.hu, Wikipedia.hu, Wikipedia.com, Katz Corner - The Sydney Swing Katz Blog: Boogie-Woogie History, Jitterbug History, Lindy Hop History, East Coast Swing History

Írta: Lulich Emese

Mi az a Jack & Jill?

A legtöbb swing táncból, így a boogie-ból is szokás úgynevezett Jack & Jill versenyeket rendezni, melynek lényege, hogy a versenyzők összesorsolt párokban véletlenszerű zenére alkotnak kreatívan. Ezzel mérik le az improvizációs készséget. A táncosoknak jó kihívás egy ilyen verseny, és emellett nagyon jó móka nézőként is.

A jókedvű, játékos, szertelen, gyors boogie-woogie:

Hozzászólások